SDP:n puoluekokous 2023

Puoluekokoukseen osallistuminen

Seuraajat: Puolueen jäsenet ovat tervetulleita seuraamaan puoluekokousta. Kokousjärjestelyjen vuoksi seuraajien on ilmoittauduttava kokoukseen ennakkoon. Ilmoittauduttaessa kysytään minkä ajan seuraaja on paikalla. Viimeinen päivä ilmoittautua on 15.8.2023. Seuraajille on myös mahdollisuus ostaa lounaita (17 €) ja puoluekokousillallisen illalliskortteja. Lisätietoa ja linkki ilmoittautumiseen täältä.

Puoluekokousedustajat: Piirikokouksen päätöksen mukaisesti piiri maksaa varsinaisten kokousedustajien puoluekokousmaksun. Puoluekokousmaksu sisältää itse kokouksen toimintojen lisäksi:

  • kokouslounaat ja -kahvit (ei puoluekokousillallista)
  • matkat halvimman julkisen kuluneuvon mukaan, yhteiskuljetukset suositeltavia
  • majoituksen kahden hengen huoneessa, yhden hengen huoneen kuluista erotuksen maksaa osallistuja itse suoraan hotelliin. Majoitusvarauslinkki on lähetetty varsinaisille puoluekokousedustajille.

Puoluekokousillallinen ei kuulu puoluekokousmaksuun, vaan se on jokaiselle osallistujalle omakustanteinen. Puoluekokousillallisen hinta on 65 €.

Jäsenäänestys puoluekokousedustajista on päättynyt!

Espoon puoluekokousedustajat löydät täältä: https://uusimaa.sdp.fi/espoon-puoluekokousedustajat/

Itä-Uudenmaan puoluekokousedustajat löydät täältä: https://uusimaa.sdp.fi/ita-uusimaan-piirikokousedustajat/

Keski-Uudenmaan puoluekokousedustajat löydät täältä: https://uusimaa.sdp.fi/keski-uudenmaan-puoluekokousedustajat/

Länsi-Uudenmaan puoluekokousedustajat löydät täältä: https://uusimaa.sdp.fi/lansi-uudenmaan-puoluekokousedustajat/

Vantaan puoluekokousedustajat löydät täältä: https://uusimaa.sdp.fi/vantaan-puoluekokousedustajat/

Mikä on puoluekokous?

SDP:n ylintä päätäntävaltaa käyttää puoluekokous, joka pidetään joka kolmas vuosi, ja jonka 500 puoluekokousedustajaa valitaan demokraattisesti jäsenten keskuudesta. Puoluekokousajasta ja paikasta päättää puoluehallitus. Tarvittaessa puoluehallituksen päätöksellä voidaan pitää myös ylimääräisiä puoluekokouksia.

Mitä puoluekokouksessa päätetään?

Puoluekokous valitsee SDP:n puheenjohtajan, puoluesihteerin, kolme varapuheenjohtajaa sekä puoluehallituksen muut jäsenet. Puoluekokous valitsee myös puoluevaltuuston jäsenet ja puheenjohtajan.

Puoluekokous päättää SDP:n politiikan linjasta. Puoluekokouspäätökset ovat pohjana muun muassa vaaliohjelmille sekä SDP:n tavoitteille hallitusohjelmaneuvotteluissa. SDP:n linja muodostuu demokraattisesti puolueosastojen ja yksittäisten jäsenten tekemistä aloitteista, puoluekokouksen niihin antamista vastauksista sekä puoluehallituksen kokoukselle valmistelemista kannanotoista ja ohjelmista.

Puoluekokoukselle tehtävät aloitteet

Aloitteet jätetään sähköisesti lomakkeella

Viimeinen päivä jättää aloitteita on 31.3. Sähköpostitse tai muita reittejä pitkin toimitettuja
aloitteita ei hyväksytä. Suositus on, että poliittiset sisältöasiat jätettäisiin muutosesityksinä poliittiseen ohjelmaan. Aloitteissa keskityttäisiin sääntö-, järjestö-, ohjelma-ja järjestötalousaloitteisiin. Lisätietoa poliittisen ohjelman järjestökäsittelystä ja aloitteista essi.huovinen@sdp.fi ja yleisesti puoluekokouksesta lyyli.raatikainen@sdp.fi

Ketkä voi tehdä aloitteita kokoukselle?

SDP:n sääntöjen mukaan aloitteita puoluekokoukselle voi tehdä puolueosaston jäsen, puolueosasto, piirijärjestö, puoluehallitus, puoluevaltuusto ja Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Suomen Sosialidemokraattisen puolueen valtuuskunta Euroopan parlamentissa sekä Sosialidemokraattiset Naiset, Nuorten Kotkien Keskusliitto, Sosialidemokraattiset Nuoret, Sosialidemokraattiset Opiskelijat ja Suomen Wanhat Toverit.

Aikataulu:

  • Valittavien puoluekokousedustajien määrä Uudenmaan piirin osalta varmistuu alkuvuodesta. Edustajamäärä määräytyy 31.12 2022 jäsenmäärän mukaan.
  • Puoluekokousehdokasasettelu on päättynyt 10.3.
  • 31.3. Aloiteoikeus puoluekokoukseen päättyy (samana päivänä päättyy osastojen ja puolueen jäsenten oikeus jättää muutosesityksiä poliittiseen ohjelmaan)
  • Tarvittavat vaalit järjestetään sähköisinä äänestyksinä sekä uurnavaaleina. Sähköinen äänestys on eduskuntavaalien takia siirretty pidettäväksi 7–13.4. 2023. Uurnavaalit pidetään 15.4.-27.4.2023. Ohjeet vaaleihin toimitetaan myöhemmin.
  • 29.4.2023 pidetään Uudenmaan kevätpiirikokous, jossa vahvistetaan puoluekokousedustajien valinnat sekä valitaan ehdokkaat SDP:n puoluevaltuustoon.
  • 4.5. ehdokasasettelu puolueen puheenjohtajaksi ja presidenttiehdokkaaksi päättyy.
  • 1.–3.9. Puoluekokous, Paviljonki Jyväskylä