HUS ei saa lakkauttaa Lohjan sairaalan synnytysosastotoimintaa – Länsi Uudenmaan SDP:n aluevaltuustoryhmä linjaa

Länsi-Uusimaa (5.9.2022) ja Yle svenska (6.9.2022) uutisoivat, että Lohjan sairaalan synnytysosaston toiminta voi joutua säästökohteeksi. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen demarit vastustavat Lohjan synnytysosastotoiminnan lakkauttamista, kertoo aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Joona Räsänen (sd.).

Toivottavasti päättäjät puolustavat laajalti synnytysosastoiminnan jatkamista, Lohjan valtuuston puheenjohtajana ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Joona Räsänen (sd.) toteaa.

Kohtuuttomia säästötoimenpiteitä ei tule tehdä edes HUSin asioista päättävissä toimielimissä, toteaa Johanna Värmälä (sd.), espoolainen kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Eivätkä juurisyyt HUS:n vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen ole ratkaistavissa sulkemalla Lohjan sairaalan synnytysosaston toiminta, painottaa raaseporilainen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen, Petra Nummelin (sd.).

Eeva Hiila (sd.), Vihdin kunnanvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu muistuttaa, että mahdollinen Lohjan synnytysosaston sulkeminen kasvattaisi terveydenhuollon kustannuksia tulevaisuudessa; jo nyt ovat sairaalan ulkopuolella tapahtuvat synnytykset lisääntyneet, mikä itsessään lisäämään potilasturvallisuuden vaarantumisen. Kentän hyvin tunteva, kätilönä työskentelevä Hiila, nostaa esille arjen todellisuuden: HUS-alueen synnytysosastot ovat jo äärirajoilla, ja synnyttäjiä ohjataan HUSin ulkopuolisiin yksiköihin tila- ja henkilöstöpulan vuoksi. Kätilöpulan yksi syy on se, ettei työtään pysty hoitamaan eettisesti kestävällä tavalla, eikä Lohjan sairaalan synnytysosaston henkilökunnan siirtäminen pääkaupunkiseudulle tule korjaamaan kätilöpulaa, Hiila painottaa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen demaripäättäjät haluavat muistuttaa, että Lohjan sairaala on ainoa HUS:n alueen vauvamyönteisyys sertifikaatin saanut sairaala. Meidän tulee myös kantaa vastuu pitkällä aikavälillä: kun äitien ja lasten terveys vaarantuu, on tällä negatiiviset vaikutukset äiti-lapsisuhteelle. Jokaisella naisella on oikeus laadukkaaseen ja turvalliseen synnytykseen. Lohjan sairaalan synnytysosastotoiminnan, ja näin ollen myös vastasyntyneiden valvontatoiminnan mahdollinen sulkeminen, on myös lapsikysymys, sillä lapsella tulee olla oikeus turvalliseen syntymään. Perheistä tulee kokonaisuudessaan pitää hyvää huolta.

Demaripäättäjien mukaan HUSin säästötoimenpiteitä ei ole käsitelty Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päätöksenteossa, vaikka hyvinvointialue tulee olemaan jatkossa yksi HUSin omistajista. Siksi HUSin päätöksenteossa olevilla omistajien edustajilla ei edes pitäisi olla valtuuksia heikentää palveluja. Jos säästöistä päätettäisiin nyt, HUS tekisi asukkaiden palveluja heikentäviä päätöksiä ohi nykyisten ja tulevien omistajiensa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtymässä pois kuntien vastuulta hyvinvointialueiden vastuulle. HUSin toiminta varoineen ja velkoineen siirtyy Uudenmaan hyvinvointialueiden omistamaan HUS yhtymään 1.1.2023. 

Lisätietoja:

Johanna Värmälä p.050 5927619

Joona Räsänen p. 050 547 5590

Eeva Hiila p. 045 329 0485

Petra Nummelin p. 040 589 3983