Länsi-Uudenmaan SDP:n aluevaaliohjelma 2025

Aluevaaliohjelma 2025 Länsi-Uusimaa


Aluevaaliohjelma Länsi-Uusimaa

14 PÄIVÄN HOITOTAKUU ON SÄILYTETTÄVÄ
Hoitoon pääsyä tulee nopeuttaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Lääkäriin on päästävä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kahdessa viikossa ja hoitajalle nopeamminkin. Nyt tilanne näyttää siltä että oltaisiin tekemässä säästöjä sillä että hoitojonoja kasvatetaan. Tätä SDP ei hyväksy! Pitkällä aikavälillä kustannukset vain kasvavat. Ennaltaehkäisy ja oikea-aikainen sujuva hoito säästävät kustannuksia ja ovat asiakkaan kannalta paras ratkaisu. Kiireellisissä tapauksissa hoitoa on saatava välittömästi. Päivystysten odotusaikoja tulee pystyä tulevaisuudessa lyhentämään. 14 päivän hoitotakuu on säilytettävä.

LÄNSI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUE ON HUOMIOITAVA KOKONAISUUTENA
Länsi-Uudenmaan palveluissa on huomioitava koko alueen palveluntarpeet. Pienet kunnat eivät voi jäädä kokonaan ilman palveluita. Lähelle tuotavien liikkuvien palveluratkaisujen kokeilut on aloitettava huomioiden hyvinvointialueen pienten kuntien asukkaat. Esimerkiksi Hangossa toimii vain yksi ambulanssi. Palvelujen etäisyydet ovat leikkauksien takia kasvaneet paikoitellen pitkiksi. Palvelua on saatava molemmilla kotimaisilla kielillä tarvittaessa.

HENKILÖSTÖN HYVINVOINTI JA PITOVOIMA KUNTOON
Henkilöstö on tärkein voimavaramme ja siitä on pidettävä huolta kaikissa tilanteissa. Hyvinvointialueilla on varmistettava, että resurssit riittävät henkilöstömitoitusten mukaiseen henkilöstömäärään sekä sijaistarpeisiin. Hyvinvointialueen on löydettävä tapa toimia hyvänä työnantajana. SDP on tehnyt valtuustoaloitteen henkilöstöjaoston perustamisesta hyvinvointialueelle. Tavoitteena on tulevalla valtuustokaudella perustaa henkilöstöjaosto, jossa luottamushenkilöt käyvät läpi hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikkaa. Johdon ja esimiestyön laatuun on panostettava koko organisaatiossa. Henkilöstön jaksaminen, työolojen parantaminen ja laadukas johtaminen ovat kehityskohteita, joihin demarit haluavat panostaa. Yksittäisten työntekijöiden työkuorma ja vastuut eivät saa kasvaa kohtuuttomiksi.

JÄRJESTÖJEN ASEMA JA RAHOITUS ON TURVATTAVA
Järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä on kehitettävä. Ennaltaehkäisevässä työssä järjestöt voivat ottaa suurta vastuuta alueen asukkaiden hyvinvoinnin parantamisessa. Nuorten mielenterveys ongelmiin liittyvissä asioissa voitaisiin saada merkittäviä hyötyjä järjestöyhteistyöllä. Vain järjestöjen riittävällä rahoituksella pääsemme tähän tavoitteeseen. Järjestöjen koko potentiaalia ei ole vielä osattu hyödyntää alueella. Hyvinvointialueella on huomattava, että järjestöt tekevät korvaamatonta terveyttä edistävää, ennaltaehkäisevää ja kannattelevaa työtä palvelutuotannon ulkopuolella.

PELASTUSTOIMEN RAHOITUS ON TURVATTAVA
Pelastustoimella on oltava koko hyvinvointialueella riittävät resurssit. Sopimuspalokuntien toimintaedellytykset on varmistettava sillä ilman niitä pelastustoimen järjestäminen ei onnistu nykyisellä tavalla. Pelastustoimen henkilöstöä on kuultava päätöksenteossa. Riittävä pelastushenkilöstön määrä on säilytettävä Länsi-Uudellamaalla.

YHTEYDENOTTO PALVELUIHIN TOIMIVAKSI
Ajanvaraus ja vastaanotolle pääsyn on oltava nykyistä helpompaa. Ei voi olla tilannetta, jossa asiakas ei saa mitään vastausta palveluntarpeeseen. Palveluihin on saatava aina jokin yhteys ilman että täytyy lähteä paikan päälle. Takaisinsoittopalveluiden toimivuus ja yhteyden saaminen palveluihin on oltava sujuvampaa. Ihmisten erilaiset digitaidot on huomioitava. Digitaalisten palveluiden rinnalla on oltava toimivat puhelinpalvelut ja asiointitoimipaikat.

IKÄIHMISILLE MONIPUOLISET PALVELUT
Jokaisella on oikeus hyvään vanhuuteen sekä toisen ihmisen seuraan, ulkoiluun ja virkistykseen. Ikäihmisille on tarjottava tukea ja palveluja monipuolisesti. Tukea on annettava riittävästi kotona asumiseen. Kotona asumisen ja hoiva-asumisen väliin on luotava nykyistä enemmän turvallisia, monimuotoisia, joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn säilymistä tukevia asumis- ja palvelukokonaisuuksia. Tärkeää on tukea omaishoitoa, päivätoimintaa, kotihoidon palveluja, yhteisöllistä asumista ja tarvittaessa hoiva-asumista. Palveluja on oltava laajasti ikäihmisen tarpeiden mukaisesti.