Ministeri Ville Skinnari Pornaisissa: Yrittäjyys on paikallisen elinvoiman moottori

Ajankohtaista

Kehitysyhteistyö- ja  ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari tapasi pornaislaisia yrittäjiä ja kuntavaaliehdokkaita. Keskustelussa olivat mukana ompelualanyrittäjä Hannele Tuominen, kahvila- ja pizzeriayrittäjä Hakan Yildirim ja Gary Renegade Oy:n Jarmo Lipasti, joka valmistaa paikallisista härkäpavuista vegaanituotteita. Keskustelun veti Harri Virtanen, joka on itsekin yrittäjä. 

– Yrittäjyys on paikallisen elinvoiman moottori. Pornainen on esimerkki kokoaan suuremmasta kunnasta, jossa yhteistyöllä ja yrittäjyydellä saatu paljon aikaan, Skinnari sanoi. 

– Yrityksiä on monen kokoisia ja yrittäjien tilanteet ja tarpeet vaihtelevat. Yrittäjyydessä on tunnistettava niin XXL- kuin XXS-koon yritykset, kun luodaan tukipalveluita ja pidetään huolta yritysten kannusteista työllistää. Erityisesti pien- ja yksinyrittäjiä on kuultava, Skinnari totesi.

– Yrittäjä on uusi duunari, kiteytti Jarmo Lipasti.

Myös yksinyrittäjien asemasta puhuttiin. 

Ville Skinnari muistutti, että SDP:hän on aina ollut pienyrittäjien puolue, sen alkuajan kantavia voimia olivat räätälit ja suutarit ja sama linja jatkuu edelleen.

Kunnan puolelta tärkeitä ovat joustavat lupakäytännöt ja kaavoitus, paikallisten yritysten huomioiminen hankinnoissa ja markkinoinnissa. Kunta voi myös profiloitua yrittäjäystävälliseksi ja markkinoida itseään ja yrityksiä. Miltä kuulostaisi Pornainen hevospitäjänä tai vegaanisena kuntana? Helsingissä on Pornaistentie, jota pitkin on kuljetettu leipää ja viljaa kaupunkilaisille. Pornainen tunnetaan myös elokuvapitäjänä historiansa vuoksi. 

– Minulle on tärkeintä hyvät asiakassuhteet. Kun pizzerian vieressä oleva tila vapautui, kysyi kuntalaisilta, mitä täältä puuttuu. He toivoivat kahvilaa, sanoi Hakan Yildirim. 

Tasokas kahvila Cafe Regina ja Gary Renegaden härkäpapuvalmisteiden kansainväliset mahdollisuudet herättivät keskustelua. 

Ulkomaankaupasta vastaavana ministerinä Ville Skinnari lupasi olla apuna Gary Renegaden kansainvälistymissuunnitelmien kanssa. Skinnari kertoi, että ulkoministeriöllä ollaan laajentamassa yrityksille suunnattuja vienninedistämispalveluja. 

Skinnarin mukaan kysyntä ja talouskasvu ovat nyt elpymässä koronan jäljiltä. 

– Meidän on päästävä mukaan maailmalla käynnistyvään kasvuun. Suomalaisissa yrityksissä on valtava määrä potentiaalia ja meillä paljon sellaista tarjottavana, josta maailmalla ollaan kiinnostuneita. Pienilläkin yrityksillä on kaikki mahdollisuudet kasvattaa myyntiään ulkomaille, kun tuote on oikea, Skinnari sanoi.  

Teksti ja kuvat: Jouni Gustafsson