Lohjan sairaalan synnytystoimintaa ei saa lakkauttaa

Ajankohtaista,Länsi-Uudenmaan valtuustoryhmän kannanotot
Kuvassa vastasyntyneen pienet kädet.

HUS ilmoitti maanantaina 26.2. Lohjan sairaalan synnytystoimintaa ja ympärivuorokautista leikkaustoimintaa koskevasta kesäsulusta. 12 viikon sulku ajoittuu 17.6.–8.9. väliselle ajalle. Syyksi kerrottiin henkilöstön, erityisesti anestesialääkäreiden, saatavuuden haasteet.

– Yksipuolinen viranhaltijapäätös yllätti kaikki. Henkilöstölle lähetetty info ei saavuttanut asianosaisia ennen kuin tieto oli jo luettavissa lehdistä. On äärimmäisen ikävää, että moni on saanut ensitiedon mediasta, aluevaltuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja, kätilö Eeva Hiila harmittelee.

Lohjan synnytysosaston sulku ja laskettujen aikojen kasvu kesällä tulevat haastamaan kolmelle jäävän synnytysosaston henkilöstön jaksamisen sekä tilojen riittävyyden, ja täten koko alueen synnyttäjien turvallisuuden.

– Anestesialääkäreiden rekrytointiongelmaa ratkaistaan lyhytnäköisesti Lohjan synnytystoiminnan kesäsululla. Sulku vaikuttaa heikentävästi kätilöiden ja synnytyslääkäreiden veto- ja pitovoimaan koko alueella, Hiila kuvailee.

Viranhaltijapäätös tuli yllätyksenä myös hyvinvointialueen johdolle.

– Päätös on tehty käymättä vuoropuhelua hyvinvointialueen kanssa, eikä asianmukaisia vaikutusten arviointeja ole tehty, aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Maria Guzenina toteaa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen demaripäättäjät muistuttavat, että Lohjan sairaala on ainoa HUS-alueen vauvamyönteisyys sertifikaatin saanut sairaala.

– Lohjan sairaalan synnytysosasto on tunnettu ihmisläheisenä sekä turvallisena paikkana synnyttää, ja siksi moni onkin valinnut juuri Lohjan synnytyspaikakseen. Lääketieteen mittareilla tulokset ovat olleet osastolla erinomaiset, Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja aluehallituksen jäsen Joona Räsänen painottaa.

– On myös kannettava vastuu pitkällä aikavälillä: kun äitien ja lasten terveys vaarantuu, on tällä negatiiviset vaikutukset äiti-lapsisuhteelle. Lohjan synnytystoiminnan kesäsulun suurimman hinnan maksavat alueemme naiset ja vastasyntyneet, Hiila summaa.

Synnytyspelkoa kokevien määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Etäisyyden kasvu synnytyssairaalaan on omiaan lisäämään synnytyspelkoa entisestään.

– Näinkö me vastaamme syntyvyyden laskuun?, Hiila kysyy.