
Kimmo Kiljunen
Blogi
Miksi Suomi pitää yhä jäissä tukeaan YK:n avustusjärjestö UNRWA:lle?
Israelin täysimittaiset sotatoimet Palestiinalaisalueilla ja sitä seurannut Gazan kriisi ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Konflikti on pakottanut suurimman osan Gazan 2,3 miljoonasta ihmisestä pakenemaan kodeistaan. Tällä hetkellä tilanne on täysin hallitsematon; alueella ei ole enää turvallista paikkaa missään, ja Israelin armeija on tulittanut jopa avustuspisteissä ruokaa hakevia suojattomia ihmisiä.
Israelin tankit ovat romuttaneet tieverkoston, minkä vuoksi avustusjärjestöjen on hyvin vaikea saada apua perille. YK on varoittanut nälänhädästä, ja Unicefin mukaan Gazan lapsista joka kuudes alle 2-vuotias on vakavasti aliravittu. YK:n avustusjärjestö UNRWA on alueella toimivista humanitaarisista järjestöistä ainoa, joka kykenee järjestämään sodan keskellä eläville gazalaisille laajamittaista hätämajoitusta, ruokaa ja perusterveydenhoitoa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio päätti keskeyttää Suomen tuen UNRWA:lle tämän vuoden alussa, kun Israel oli syyttänyt UNRWA:n 12 työntekijää osallisuudesta Hamasin lokakuussa 2023 tekemän terroristi-iskun valmisteluun. Tavion mukaan päätös on tilapäinen ministeriön odottaessa perusteellista selvitystä asiassa. Vaikka Israelin syytöksiä ei ole voitu varmentaa riippumattomista lähteistä, Suomen ohella 15 muuta maata keskeytti tukensa, mukaan lukien Yhdysvallat, Ruotsi ja Saksa.
Rahoituksen pidättämiseen tulee olla erittäin painavat syyt, koska UNRWA:lla on kriittisen tärkeä merkitys Gazan katastrofaalisissa oloissa elävälle siviiliväestölle. Järjestö itse on ottanut sen työntekijöihin kohdistetut syytökset hyvin vakavasti ja erottanut kaikki syytöksen alaiset työntekijät.
Myös YK suorittaa sisäistä tutkimusta asiassa. Euroopan komissio on hyväksynyt UNRWA:n antamat sitoumukset ja tarkastelun perusteella komissio päätti jatkaa järjestön tukemista. Myös aiemmin tukensa keskeyttänyt Kanada, Australia ja Ruotsi on jatkamassa rahoitustaan. Norjan ulkoministeri puolestaan kertoi Norjan harkitsevan rahoituksen jatkamista.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on pyrkinyt useaan otteeseen kuulemaan ministeri Taviota tuen jäädyttämisestä ja päätöksen perusteluista, mutta valitettavasti turhaan. Asia on niin vakava ja Suomen kansainvälisten suhteiden kannalta merkittävä, että suomalaisilla on oikeus kuulla perustelut ministerin päätökselle ja suunnitelmat rahoituksen jatkamisesta.
Vastausten saamiseksi jätin ministerille kirjallisen kysymyksen asiasta. Perään ministeriltä vastausta siitä, mihin tietoihin pohjaten Tavio päätti jäädyttää Suomen tuen UNRWA:lle ja millaiset selvitykset asiasta on saatu tai odotetaan saatavan, ja millä aikataululla? Kysyn, onko Suomen hallituksella UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta Hamasin viime vuonna suorittamaan iskuun jotain sellaista tietoa rahoituksensa pidättämisen perusteeksi, mitä Euroopan komissiolla ei ole, ottaen huomioon Gazan siviilien katastrofaalisen tilanteen ja milloin Suomi jatkaa kriittisen tärkeää tukeaan UNRWA:lle?
Jaa tämä artikkeli